TANDEN - CARIËS
Een gaatje, wat nu?
Beginnend gaatje
Soms is er sprake van een beginnend gaatje. Door het gebit beter te beschermen (mondhygiëne en voeding) kan een beginnend gaatje weer remineraliseren. Soms kan er ook voor gekozen worden om een beschermlaagje aan te brengen (sealant) of het gaatje te infiltreren met een kunsthars. (Deze techniek wordt ook toegepast voor het Verwijderen van Vlekken)
Actief gaatje
Een actief gaatje moet actief behandeld worden. Hiervoor wordt meestal gebruik gemaakt van een kunsthars vulmateriaal (composiet). Veilig, precies en nauwkeurig werken is belangrijk voor de levensduur van de vulling. Vandaar dat we graag werken met een rubberen lapje (zie afbeeldingen) en vergroting (zie Werken met Microscoop). Gaatjes onder een bestaande vulling moeten vaak behandeld worden met een kroon. (Lees meer over Restaureren)
Wist u dat gaatjes en tandvleesontstekingen de meest voorkomende ziektes zijn wereldwijd?
TANDEN - SLIJTAGE
Slijten van tanden en kiezen door overmatig gebruik
Tanden en kiezen slijten bij normaal gebruik ongeveer 1mm in 100 jaar (fysiologische slijtage). Bij gebitsslijtage is sprake van aanzienlijk meer weefselverlies (pathologische slijtage) door abnormale omstandigheden. Mechanische slijtage kan optreden door overmatig tandcontact (attritie) zoals klemmen en knarsen of contact met een voorwerp (abrasie) zoals het strippen van elektriciteitsdraden met de tanden. Chemische slijtage (erosie) kan optreden door het nuttigen van zure voeding zoals frisdrank en vruchtensappen (extrinsiek) of omhoogkomend maagzuur (intrinsiek). Voordat we gebitsslijtage behandelen, gaan we eerst opzoek naar de oorzaak. Vervolgens stellen we een gedegen behandelplan voor u op. (Lees meer over Slijtage)
TANDVLEES
No pink in the sink!
Gingivitis
Tandvleesontsteking is zeer veel voorkomend en sluimert vaak ongemerkt door. Heeft u last van bloedend tandvlees wanneer u met een tandenstoker aan de slag gaat? Dan heeft u zeer waarschijnlijk ontstoken tandvlees. De conditie van uw tandvlees wordt bij iedere controle gecontroleerd met behulp van een pocket-meting (DPSI-meting). Een pocket is de ruimte tussen de tand en het tandvlees. Hoe groter de ruimte of hoe meer bloeding van het tandvlees, hoe ernstiger de ontsteking. Door uw leefstijl (o.a. voeding) en mondverzorging aan te passen is een milde tandvleesontsteking goed te behandelen. (Behandelingen vallen dan onder Beschermen)
Parodontitis
Parodontitis is niet alleen ontsteking van het tandvlees, maar ook van het ophangsysteem van de tand in de kaak (het parodontaal ligament); dit is een ernstige tandvleesontsteking. Ontsteking van het ophangsysteem zorgt voor afbraak van kaakbot en uiteindelijk het verlies van tanden en kiezen. Er kunnen agressieve bacteriën aanwezig zijn en er is uitgebreide therapie nodig voor genezing van het tandvlees. Genezing is echter van groot belang gezien het verhoogde risico op diabetes, hart- en vaatziekten, alzheimer, vroeggeboorte en laag geboorte gewicht, nier-, hoofd- en halskanker en het verlies van uw gebit. (Lees meer over Tandvlees)
ONTSTEKING
Een chronische ontsteking geeft meestal geen (pijn)klachten!
Zowel chronische tandvlees-, tand- als kaakontstekingen geven meestal geen klachten. Waar tandvleesontstekingen worden ontdekt door een regelmatige tandvleesmeting, worden ontstekingen in de kaak vaak gezien op röntgenopnames of een enkele keer aan de hand van een (pijn)klacht. Dus niet alleen gaatjes, maar ook tand/kaakontstekingen worden ontdekt op röntgenfoto’s. Kaakontstekingen geven een verhoogd risico op oa. hart- en vaatziekten, ontstekingen, diabetes en osteoporose. Een ontsteking kan alleen optreden bij een niet levende tand of kies; deze kan ontstaan door een te grote prikkel van buiten (bijvoorbeeld een trauma of een groot gaatje). (Lees meer over chronische kaakonstekingen)