MP3 TANDARTSEN

Regentesselaan 3
7316 AA Apeldoorn

info@mp3tandartsen.nl
055 – 355 31 53

Maandag tot en met vrijdag

08.00 – 12.00 uur
13.00 – 16.30 uur

Telefonische bereikbaarheid

08.30 – 12.00 uur

Naar het contactformulier >

Spoed

055 – 355 31 53
Na 12:00u voicemail inspreken!

Spoed buiten reguliere openingstijden:
055 – 366 30 43

 

Bent u een verwijzer?

Gebruik een van de onderstaande formulieren om uw patiënten door te sturen naar MP3 Tandartsen

Aanmelden patient
als (zorg)verwijzer

Regentesselaan 3, 7316 AA, Apeldoorn, info@mp3tandartsen.nl
055-3553153 (receptie bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur)

AMALGAAM

De grijze vulling gaat eruit!

Sinds decennia is amalgaam het meest gebruikte vulmateriaal in de tandheelkunde. In Nederland wordt het gelukkig steeds minder toegepast. In het verleden is amalgaam ook veel gebruikt door kaakchirurgen om de wortelpunt tijdens een zogenaamde apexresectie af te sluiten. Amalgaam bestaat voor 50% uit het zeer giftige kwik. Uitgeboorde amalgaamresten mogen uit milieuoverwegingen al jaren niet meer op het riool worden geloosd. Maar amalgaam in de mond, dat mag wel?

Gelukkig is het door Europese wetgeving vanaf 1 juli 2018 verboden amalgaamvullingen te leggen in melktanden. Ook bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, mag geen amalgaam meer gebruikt worden. Dit is een begin; verwacht wordt dat rond 2030 amalgaam in de tandheelkunde helemaal niet meer mag worden toegepast.

amalgaam verwijderen nieuwe vullingen composiet veilig sanering grijze vullingen
Een oude niet goed aansluitende amalgaamvulling met een rubberlapje eromheen.
amalgaam verwijderen nieuwe vullingen composiet veilig sanering grijze vullingen
Na het herstel met composiet vulmateriaal; al het amalgaam is zorgvuldig verwijderd.

KRONEN EN BRUGGEN

Veel kroon- en brugwerk bevat metaal

Tot voor kort was een kroon of brug bijna altijd van metaal. Aan de buitenkant is er niets van te zien, maar de basis is meestal van metaal. Onder een kroon kan ook amalgaam zitten of er zijn schroefjes geplaatst die het aanwezige vulmateriaal extra houvast geven. Bij dode tanden en kiezen zijn vaak metalen stiften in het wortelkanaal gebruikt voor extra stevigheid en houvast. Ook aan de wortelpunt kan er een afsluiting van amalgaam aanwezig zijn. De kaakchirurg bracht dit aan tijdens een wortelpuntbehandeling. Dit gebeurt gelukkig nu niet meer.

AMALGAAM UNDERCOVER!

Waar kan amalgaam allemaal verborgen zitten?

grijze vullingen amalgaam gezonde mond
Bij deze voortand is er in het verleden aan de wortelpunt een amalgaamvulling aangebracht.
amalgaam verwijderen, grijze vullingen gezonde mond
De amalgaamvullingen die onder de kronen verborgen zaten zijn hier goed te zien. Dit amalgaam wordt ook netjes verwijderd, daarna maken we nieuwe kronen. Alles onder bescherming van een rubberlapje.

HET ZIJN NIET ALLEEN DE RANDJES

De hele basis van de kronen is van metaal

amalgaam gouden kronen verwijderen grijze vullingen gezonde mond biologische tandarts
De beginsituatie met kronen die gemaakt zijn op een metalen basis. Onder deze kronen zaten nog andere metalen (amalgaam). Hoe meer verschillende metalen er in een mond zitten hoe groter de belasting voor de gezondheid.
amalgaam gouden kronen verwijderen grijze vullingen gezonde mond biologische tandarts
De eindsituatie met kronen van porselein. Er is goed naar de vormgeving gekeken. Ook de stand van de voortanden is verbeterd.

METALEN KRONEN EN BRUGGEN

Zo kun je die vervangen

gezonde mond biologische tandheelkunde amalgaam verwijderen
Deze kronen lijken van porselein, maar ze zijn gemaakt op een basis van metaal (zilver-palladium). Onder bescherming van een rubberlapje hebben we ze doorgeslepen en voorzichtig verwijderd. Enkele weken later zijn de volledig porseleinen kronen geplaatst.

NOG MEER METAAL?

Waarvoor worden metalen in de mond nog meer gebruikt?

Ja helaas… ook een blokjesbeugel is van metaal (oa. nikkel). Net als het spalkje (draadje) dat aan het eind van een orthodontische behandeling wordt geplakt aan de binnenkant van de voortanden om verplaatsing van de tanden tegen te gaan.

Implantaten (kunstwortels) worden steeds meer toegepast en zijn doorgaans gemaakt van het metaal titanium. Een implantaat is een kunstwortel die een missende tand of kies kan vervangen, maar kan ook gebruikt worden onder een volledige prothese (klikgebit).

Een gedeeltelijke gebitsprotheses kan ook metaal bevatten. Bij een frame wordt hiervoor een chroom-kobalt legering gebruikt.

VERWIJDEREN VAN EEN DRAADSPALK

Een spalk kan redelijk eenvoudig worden verwijderd!

amalgaam gouden kronen verwijderen grijze vullingen gezonde mond biologische tandarts
Het spalkje in de onderkaak is goed te zien. Er zijn ook veel lekkende witte vullingen aanwezig die aan vervanging toe zijn.
amalgaam gouden kronen verwijderen grijze vullingen gezonde mond biologische tandarts
Alles weer netjes in orde. De oude composietvullingen zijn vervangen, er is een slechte kies getrokken en deze is vervangen door een metaalvrij wit implantaat. Er is ook een nachtbeugel gemaakt zodat de de tanden niet kunnen verplaatsen.

WAAROM LIEVER GEEN METAAL MEER?

Er zijn mooiere en gezondere alternatieven

Ons afweersysteem kan op verschillende manieren reageren als er een metaal in het lichaam wordt aangebracht. Zo kan het bijvoorbeeld bij de ene persoon een allergie veroorzaken en bij de andere een auto-immuunziekte. Daarnaast kunnen metalen ook een toxische belasting zijn. Een belangrijk en bekend voorbeeld is kwik dat vrijkomt uit amalgaamvullingen. Algemene klachten die veroorzaakt worden door een kwikbelasting  zijn oa.: hoofdpijn, moeheid, trillende handen, nierproblemen en depressiviteit. Kwik hoopt zich bij voorkeur op in zenuwweefsel. Daarom kunnen neurologische ziekten zoals MS, Parkinson en Alzheimer een relatie te hebben met metaalbelastingen. Belangrijk dus om te streven naar een metaalvrije mond, maar wel op een verstandige manier!

VEILIG METALEN VERWIJDEREN

Hoe doe je dat?

Laat metalen alleen verwijderen onder maximale bescherming! Anders is het middel erger dan de kwaal. Bij MP3 Tandartsen hebben we veel ervaring op dit gebied en maken we gebruik van het 5-voudig beschermingsprotocol. Dit om te voorkomen dat kwikdamp en metaalslijpsel in uw lichaam terechtkomt. Extra ondersteuning met behulp van voedingssupplementen is vaak verstandig om te doen. Titanium implantaten kunnen worden verwijderd en eventueel vervangen door een keramisch implantaat volgens het Swiss Biohealth Concept.

DE METAALVRIJE BEHANDELING

Alles kan met composiet of porselein worden hersteld

Voor vrijwel alles is een metaal-vrij alternatief. Implantaten, vullingen, kronen en bruggen zijn bij MP3 Tandartsen geheel metaalvrij! Invisalign (de doorzichtige beugel) maakt ook de blokjesbeugel overbodig. Benieuwd hoe uw eigen gebit metaalvrij kan worden gemaakt? Maak een afspraak!

VOOR EN NA BEHANDELING

Hoe mooi kan het worden?

amalgaam gouden kronen verwijderen grijze vullingen gezonde mond
In deze onderkaak zijn 3 gouden kronen, 4 zilver-palladium kronen met opgebakken porselein en een amalgaamvulling aanwezig.
amalgaam gouden kronen verwijderen grijze vullingen gezonde mond
Na de metaalvrije behandeling ziet het er weer heel natuurlijk uit.

“Perfect geholpen. Hier hebben ze een luisterend oor. Zeer professioneel, vakkundig. Het is er schoon. Al met al een top praktijk!”

5 out of 5 stars - 15 november 2018

Bent u door ons behandeld en bent u daar tevreden over? Deel (anoniem) uw ervaring op Zorgkaart Nederland.

Beoordeel MP3 Tandartsen