AMALGAAM
De grijze vulling gaat eruit!
Sinds decennia is amalgaam het meest gebruikte vulmateriaal in de tandheelkunde. In Nederland wordt het gelukkig steeds minder toegepast. In het verleden is amalgaam ook veel gebruikt door kaakchirurgen om de wortelpunt tijdens een zogenaamde apexresectie af te sluiten. Amalgaam bestaat voor 50% uit het zeer giftige kwik. Uitgeboorde amalgaamresten mogen uit milieuoverwegingen al jaren niet meer op het riool worden geloosd. Maar amalgaam in de mond, dat mag wel?
Gelukkig is het door Europese wetgeving vanaf 1 juli 2018 verboden amalgaamvullingen te leggen in melktanden. Ook bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, mag geen amalgaam meer gebruikt worden. Dit is een begin; verwacht wordt dat rond 2030 amalgaam in de tandheelkunde helemaal niet meer mag worden toegepast.
KRONEN EN BRUGGEN
Veel kroon- en brugwerk bevat metaal
Tot voor kort was een kroon of brug bijna altijd van metaal. Aan de buitenkant is er niets van te zien, maar de basis is meestal van metaal. Onder een kroon kan ook amalgaam zitten of er zijn schroefjes geplaatst die het aanwezige vulmateriaal extra houvast geven. Bij dode tanden en kiezen zijn vaak metalen stiften in het wortelkanaal gebruikt voor extra stevigheid en houvast. Ook aan de wortelpunt kan er een afsluiting van amalgaam aanwezig zijn. De kaakchirurg bracht dit aan tijdens een wortelpuntbehandeling. Dit gebeurt gelukkig nu niet meer.
AMALGAAM UNDERCOVER!
Waar kan amalgaam allemaal verborgen zitten?
HET ZIJN NIET ALLEEN DE RANDJES
De hele basis van de kronen is van metaal
METALEN KRONEN EN BRUGGEN
Zo kun je die vervangen
NOG MEER METAAL?
Waarvoor worden metalen in de mond nog meer gebruikt?
Ja helaas… ook een blokjesbeugel is van metaal (oa. nikkel). Net als het spalkje (draadje) dat aan het eind van een orthodontische behandeling wordt geplakt aan de binnenkant van de voortanden om verplaatsing van de tanden tegen te gaan.
Implantaten (kunstwortels) worden steeds meer toegepast en zijn doorgaans gemaakt van het metaal titanium. Een implantaat is een kunstwortel die een missende tand of kies kan vervangen, maar kan ook gebruikt worden onder een volledige prothese (klikgebit).
Een gedeeltelijke gebitsprotheses kan ook metaal bevatten. Bij een frame wordt hiervoor een chroom-kobalt legering gebruikt.
VERWIJDEREN VAN EEN DRAADSPALK
Een spalk kan redelijk eenvoudig worden verwijderd!
WAAROM LIEVER GEEN METAAL MEER?
Er zijn mooiere en gezondere alternatieven
Ons afweersysteem kan op verschillende manieren reageren als er een metaal in het lichaam wordt aangebracht. Zo kan het bijvoorbeeld bij de ene persoon een allergie veroorzaken en bij de andere een auto-immuunziekte. Daarnaast kunnen metalen ook een toxische belasting zijn. Een belangrijk en bekend voorbeeld is kwik dat vrijkomt uit amalgaamvullingen. Algemene klachten die veroorzaakt worden door een kwikbelasting zijn oa.: hoofdpijn, moeheid, trillende handen, nierproblemen en depressiviteit. Kwik hoopt zich bij voorkeur op in zenuwweefsel. Daarom kunnen neurologische ziekten zoals MS, Parkinson en Alzheimer een relatie te hebben met metaalbelastingen. Belangrijk dus om te streven naar een metaalvrije mond, maar wel op een verstandige manier!
VEILIG METALEN VERWIJDEREN
Hoe doe je dat?
Laat metalen alleen verwijderen onder maximale bescherming! Anders is het middel erger dan de kwaal. Bij MP3 Tandartsen hebben we veel ervaring op dit gebied en maken we gebruik van het 5-voudig beschermingsprotocol. Dit om te voorkomen dat kwikdamp en metaalslijpsel in uw lichaam terechtkomt. Extra ondersteuning met behulp van voedingssupplementen is vaak verstandig om te doen. Titanium implantaten kunnen worden verwijderd en eventueel vervangen door een keramisch implantaat volgens het Swiss Biohealth Concept.
DE METAALVRIJE BEHANDELING
Alles kan met composiet of porselein worden hersteld
Voor vrijwel alles is een metaal-vrij alternatief. Implantaten, vullingen, kronen en bruggen zijn bij MP3 Tandartsen geheel metaalvrij! Invisalign (de doorzichtige beugel) maakt ook de blokjesbeugel overbodig. Benieuwd hoe uw eigen gebit metaalvrij kan worden gemaakt? Maak een afspraak!