MP3 TANDARTSEN

Regentesselaan 3
7316 AA Apeldoorn

info@mp3tandartsen.nl
055 – 355 31 53

Maandag tot en met vrijdag

08.00 – 12.00 uur
13.00 – 16.30 uur

Telefonische bereikbaarheid

08.30 – 12.00 uur

Naar het contactformulier >

Spoed

055 – 355 31 53
Na 12:00u voicemail inspreken!

Spoed buiten reguliere openingstijden en vakanties:
085 – 0189466

 

Bent u een verwijzer?

Gebruik een van de onderstaande formulieren om uw patiënten door te sturen naar MP3 Tandartsen

Aanmelden patient
als (zorg)verwijzer

Regentesselaan 3, 7316 AA, Apeldoorn, info@mp3tandartsen.nl
055-3553153 (receptie bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur)

NEUSADEMHALING

Alle voordelen op een rijtje

Een neusademhaling zorgt voor:

  • Filtering van de lucht (virussen, stof, etc.) en vermindert de kans op luchtweginfecties
  • Activatie van de buikademhaling en ontspanning
  • Verwarming en bevochtiging van de ingeademde lucht
  • Bescherming van het gebit door uitdroging te voorkomen
  • Bevochtiging van de neusslijmvliezen en minder last van een verstopte neus
  • Correct positioneren van de tong en daarmee correcte gebits– en gezichtsontwikkeling

Hieronder een samenvattende video:

ONTWIKKELING

Het belang van een juiste ademhaling

Zoals hierboven genoemd blijkt dus dat een correcte neusademhaling ook een correcte kaak- en aangezichtsontwikkeling geeft. Niet alleen de genen, maar ook gewoontes spelen hierin een rol.

mondademhaling gezichtsontwikkeling scheve tanden kaakontwikkeling
Gezichtsontwikkeling bij mondademhaling.
Ontwikkeling van het gezicht bij neusademhaling.

MYOFUNCTIONELE THERAPIE

Trainen met een Myobrace

Met een Myobrace – ook wel een spierbeugel genoemd – kunnen we afwijkende mondgewoonten normaliseren. U kunt daarbij denken aan het normaliseren van de ademhaling, maar ook aan het afleren van een tongpers- of een verkeerde slikgewoonte. 90% van de orthodontische afwijkingen ontstaat niet door een genetische aanleg, maar door afwijkende mondgewoonten. Druk van de tong, de lippen en de wang kunnen gemakkelijk zorgen voor tandverplaatsing. Als deze druk verkeerd gericht is, dan is het gevolg scheve tanden en kiezen. Door op jonge leeftijd te starten met een myobrace kan uw kind afwijkende gewoonten afleren. Bij MP3 Tandartsen hebben we als Myofunctional Certified Member ® een uitgebreid trainingsprogramma voor de kinderen in onze praktijk. We werken daarbij altijd samen met een OMFT-logopedist bij ons in de buurt. Zie hier meer.

Myobrace myofunctionele therapie rechte tanden mondgewoontes OMFT beugel spierbeugel voor de mond
Het dragen van een trainer en het doen van de juiste oefeningen zorgt ervoor dat verkeerde mondgewoontes worden afgeleerd.
Myobrace myofunctionele therapie rechte tanden mondgewoontes OMFT beugel
Alle verschillende trainers op een rijtje: van jong tot oud en van groot tot klein, voor niemand is het te laat om verkeerde gewoontes af te leren.

SNURKEN

Niet alleen hinderlijk voor uw bedpartner

Snurken is helaas nog steeds een veelvoorkomend probleem en is vooral hinderlijk voor de bedpartner. Daar is gelukkig wel wat aan te doen en niet meer operatief zoals dat vroeger vaak gebeurde. Bij MP3 Tandartsen werken we met een op maat gemaakt anti-snurk apparaat; een zogenaamde MRA (Mandibulair Repositie Apparaat). Deze uitneembare voorziening zorgt ervoor dat de tongbasis ’s nachts tijdens het slapen niet meer in de keel kan zakken. Dat zorgt namelijk voor het snurkende geluid. De MRA is ook bij een OSAS (Obstructief Slaap Apneu Syndroom) een effectief hulpmiddel bij een AHI (ademstops per uur) tussen de 5 en 30. Wij gebruiken hiervoor de minimalistische ResMed Narval CC. Snurken blijkt vaak een groter probleem dan wordt gedacht en wij werken graag met u aan een oplossing.

Apneu ResMed Narval MRA MP3 Tandartsen Snurken Ademhaling CPAP
De Narval CC van Resmed is gemaakt van een biocompatibel en erg dun materiaal, waardoor het fijn slapen is met de beugel!
resmed narval MRA Slaapapneu snurken snurkbeugel
Een dunne snurkbeugel (ResMed Narval) is een beugel die comfortabel is en bijdraagt aan een goede nachtrust.

SLAAPAPNEU

Een tekort aan zuurstof met schadelijke gevolgen

Wanneer er sprake is van een onderbreking (minimaal 10 seconden) van de ademhaling tijdens de slaap spreken we van slaapapneu of OSAS (Obstructief Slaap Apneu Syndroom). Hoe vaker zo’n onderbreking voorkomt per uur, hoe ernstiger de apneu is. Onder andere overgewicht en alcohol kunnen ervoor zorgen dat de apneu vaker voorkomt. Slaapapneu zorgt, naast een slechte nachtrust en vermoeidheid, voor een grotere kans op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en kanker. Onlangs is een grootschalig onderzoek uitgevoerd dat laat zien dat slaapapneu veel vaker voorkomt dan eerder werd gedacht. Ongeveer 9% tot 38% van de bevolking heeft last van OSAS en ongeveer 94% van de patiënten met OSAS knarst ernstig! Het is daarom dat apneu  vaak door de tandarts als eerste wordt ontdekt…

Hoe klinkt het verschil tussen snurken en slaapapneu?

DIAGNOSE

Een slaaponderzoek

Indien het vermoeden bestaat op de aanwezigheid van slaapapneu krijgt u meestal eerst een uitgebreide vragenlijst en een klinisch onderzoek. Vaak laten we u ook eerst zelf opnames maken met een speciale gratis app: Do I Snore or Do I Grind? Met deze gegevens wordt een behandelplan opgesteld en een verwijzing gemaakt naar een KNO-arts in het ziekenhuis of in een slaapcentrum. Daar kan vervolgens een slaaponderzoek worden uitgevoerd, waarin het aantal ademstops per uur (AHI) en de ernst ervan worden vastgelegd.

Hoe werkt dat, zo’n slaaponderzoek?

Do I Snore Do I Grind Diagnose van Slaapapneu ademhaling slaap snurken
De uitslag van de app 'Do I Snore or Do I Grind?'. De mobiele telefoon kan op deze manier helpen om inzicht te krijgen in de ernst van het snurken en knarsen.
slijtage slaapapneu afgesleten gebit ademhaling CPAP MRA snurken
Afgesleten tanden en kiezen door nachtelijk knarsen met als oorzaak slaapapneu. Na behandeling van de apneu ook geen stijve kauwspieren meer in de ochtend!

MP3 Tandartsen is aangesloten bij

“Perfect geholpen. Hier hebben ze een luisterend oor. Zeer professioneel, vakkundig. Het is er schoon. Al met al een top praktijk!”

5 out of 5 stars - 15 november 2018

Bent u door ons behandeld en bent u daar tevreden over? Deel (anoniem) uw ervaring op Zorgkaart Nederland.

Beoordeel MP3 Tandartsen