ONDERZOEK
Hoe gezond is uw mond?
Om erachter te komen hoe gezond uw mond precies is doen we eerst grondig onderzoek. Dit integrale onderzoek kan bestaan uit:
- Algemeen mondonderzoek aan de hand van DentiCheck: er wordt gekeken naar bescherming, tanden, tandvlees, ontsteking en functie van het gebit
- Röntgenfoto’s ter controle van ontstekingen en gaatjes (cariës)
- Een speciaal ontwikkelde speekseltest (Bio2Dental) voor het detecteren van bacteriën en schimmels
- Een eenvoudige vitamine D – en/of cholesteroltest (vingerprik)
- Laboratoriumonderzoeken zoals MELISA-test, Rantes-test
- Aanvullende testen waaronder kinesiologie (ART volgens Klinghardt) en neuraaltherapie
- Een speciale digitale beetregistratie (T-Scan)
VREEMDE MATERIALEN IN DE MOND
Hoe zit dat nou precies?
Toxische reacties
Bij overgevoeligheid voor materialen wordt onderscheid gemaakt tussen toxische en allergische reacties. Beiden worden veroorzaakt doordat kleine deeltjes vrijkomen uit tandheelkundige materialen die in de mond zijn aangebracht. Het blijkt namelijk dat bijna alle materialen “oplossen” in de mond. Deze vrijkomende stoffen die schade aan de weefsels veroorzaken moeten het lichaam weer verlaten via darm en nieren. Een goede leverfunctie is hierbij erg belangrijk. Onder andere metalen, zoals kwik (uit amalgaamvullingen) en aluminium veroorzaken een toxische belasting.
Allergische reacties
Bij een allergische reactie is het immuunsysteem actief. Zelfs een kleine hoeveelheid van een bepaalde stof kan een allergische reactie veroorzaken. Bij de meeste materialen zoals nikkel (spalkjes die aangebracht worden na een beugelbehandeling) en palladium (kronen) komen de symptomen maar zelden tot uiting in de mond. Eventuele symptomen zijn pijn, droge en/of branderige mond en afwijkingen van zachte weefsels. Omdat lokale symptomen vaak overeenkomen met tandvleesontstekingen wordt een groot deel van de gevallen ook zo behandeld, maar blijft vaak onbegrepen waarom behandeling niet effectief is. Naast metalen is het ook belangrijk om voorzichtig om te gaan met prothesekunststoffen (methylmethacrylaten) en kunsthars vulmaterialen (monomeren). Allergische reacties op materialen zijn over het algemeen aardig goed te testen.
Amalgaam
Amalgaam is een veelgebruikt vulmateriaal, maar weinig mensen weten dat er tot wel 50% kwik in amalgaamvullingen kan zitten! Er zijn aanwijzingen dat dit uiteenlopende gezondheidsklachten kan geven. In combinatie met andere metalen in de mond – van bijvoorbeeld kronen of implantaten (meer edele metalen) – neemt dit risico zelfs toe. Vanuit biologisch oogpunt horen metalen helemaal niet thuis in ons lichaam. Dat is de reden waarom wij zoveel mogelijk metaalvrij werken.
VERWIJDERING VAN AMALGAAM
Hoe verwijderen we amalgaam op een veilige manier?
Dat er kwik vrijkomt uit amalgaamvullingen is inmiddels bekend. Maar met name het verwijderen van de vullingen is een gevaarlijke aangelegenheid. Bekijk hier de video.
Hiervoor passen wij een 5-voudig beschermingsprotocol toe volgens de Safe Mercury Amalgam Removal Technique (SMART) en gebruiken altijd:
- Een rubberen lapje (cofferdam) om contact zoveel mogelijk te beperken
- Een speciale kwikdamp speekselzuiger (Clean-Up)
- Een speciale hardstalen amalgaamverwijderaar (Komet)
- Een neuskapje met goudfilter (Prophy-Dent)
- Een speciale luchtafzuiging met kwikfilters (IQAir)
We volgen hierbij de richtlijnen van de IAOMT (International Academy of Oral Medicine and Toxicology).
ONTSTEKINGEN IN DE KAAK
Ook zonder klachten kan er een ontsteking in de kaak zitten
Zowel chronische tandvlees-, tand- als kaakontstekingen geven meestal geen klachten. Ontstekingen in de kaak worden vaak gezien op röntgenopnames of komen naar voren uit laboratoriumtesten. Kaakontstekingen geven een verhoogd risico op oa. hart- en vaatziekten en diabetes. Een ontsteking kan veroorzaakt worden door een niet levende tand of kies. Maar er zijn ook restontstekingen – ook wel cavitaties of NICO’s genoemd – die in het kaakbot blijven zitten, bijvoorbeeld na het verwijderen van een kies. We verhelpen alle ontstekingen volgens het Swiss BioHealth Concept.
WAT KAN ALLEMAAL METAALVRIJ?
De mogelijkheden van metaalvrij
Door de toenemende aandacht voor de nadelen van metalen zijn er steeds meer metaalvrije opties:
- Witte kunsthars vullingen of kronen van porselein (zie Restaureren)
- Doorzichtige beugels (zie Invisalign) zonder nikkel
- Witte keramische Implantaten