GEVOLGEN OP DE LANGE TERMIJN
Waarom is het belangrijk om gebitsslijtage te behandelen?
Bij slijtage van tanden en kiezen is het belangrijk om goed na te denken over diagnose, indicatie en behandelplanning. Slijtage kan komen door knarsen, klemmen, voeding en/of gezondheidsproblemen. Vaak is er meer aan de hand dan alleen afgesleten tanden. Zo is er een relatie tussen knarsen (bruxisme) en adempauzes in de slaap (lees meer over ademhaling, snurken & apneu). Gebitsslijtage kan de volgende gevolgen hebben:
- Afgesleten tanden kunnen pijn en/of gevoeligheid geven met kauwen
- Slijtage kan zorgen voor het ontstaan van dode tanden
- Esthetisch wordt het aanzicht minder fraai door korte en/of gele, doorzichtige tanden
- U kunt regelmatig last hebben van lip-, wang- en/of tongbijten
- U kunt klachten hebben aan kauwspieren, nek, schouders en/of hoofdpijn
STAPPENPLAN
Wat moet er precies gebeuren?
Hoe meer slijtage, hoe lastiger en uitgebreider de behandeling. Hieronder leest u een stappenplan voor de behandeling van slijtage. Overigens is het niet altijd nodig om het hele traject te doorlopen; afhankelijk van de ernst van de slijtage en uw wensen, wordt er altijd eerst een plan op maat voor u opgesteld.
Stap 1
Intake
Tijdens de intake maken we kennis en gaan we in op uw wensen en zorgvraag. U krijgt van ons enkele vragenlijsten en we bespreken ook direct de globale mogelijkheden in uw situatie.

Stap 2
Informatie verzamelen
We verzamelen alle benodigde informatie, zoals portretfoto’s, een korte video, 3D scans, beetregistraties en een analyse van de krachtverdeling in de mond (T-Scan). Zie voor meer informatie pagina Fotografie.

Stap 3
Digital Smile Design
Met alle verzamelde informatie wordt een behandelplan en een Digital Smile Design (DSD) opgesteld. Dit ontwerp geeft exact aan wat er precies moet veranderen om tot het beoogde eindresultaat te komen.

Stap 4
Bespreken Behandelplan
We bespreken het behandelplan en de Digital Smile Design (DSD) met u. We geven u een globaal overzicht van de mogelijkheden en de te verwachten kosten.

Stap 5
Beetregistratie
We maken een nieuwe beetregistratie waarbij een TENS de kauwspieren zoveel mogelijk ontspant voor een zo nauwkeurig mogelijke beet. Als het nodig is laten we de chiropractor meekijken.

Stap 6
Wax-Up
Door de tandtechnicus wordt vervolgens een volledige maquette gemaakt van de boven- en onderkaak. Hier wordt de uiteindelijke vorm van de tanden en kiezen bepaald.

Stap 7
Mock-Up
Tijdens de mock-up wordt de maquette omgezet in de mond met een tijdelijk materiaal. Zo kan de blue-print esthetisch en functioneel getest worden, meestal voor een periode van 2-4 weken.

Stap 8
Behandeling
Tevreden met de mock-up? Dan kunnen we starten met de behandelingen. Omdat vaak meerdere tanden behandeld moeten worden, zijn het misschien langere zittingen dan u gewend bent.

Stap 9
Bescherming
Na opbouw van de tanden en kiezen kan het zijn dat er extra beschermingsmaatregelen nodig zijn zoals bijvoorbeeld het dragen van een beschermbeugel ‘s nachts (zie Beschermen).

Stap 10
Nazorg
Regelmatige controle van het werk is belangrijk. Zo wordt 1 keer per jaar een speciale controle uitgevoerd met de T-Scan om de krachtverdeling te controleren.

RESULTATEN
Hoe zien die herstelde tanden er nu uit?





